Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/sukruugu/public_html/wp-content/themes/health-center/single.php:2) in /home/sukruugu/public_html/wp-content/themes/health-center/header.php on line 3
PSİKOLOJİK RAHATSIZLIĞI OLAN BİR EŞ İLE AYNI EVİ PAYLAŞMAK – Prof. Dr. Şükrü Uğuz Psikiyatrist l Psikoterapist
Home · Blog · Eğitimler : PSİKOLOJİK RAHATSIZLIĞI OLAN BİR EŞ İLE AYNI EVİ PAYLAŞMAK

” Karım iyileşiyor ama artık ben tükendim, daha fazla mücadele edecek gücü kendimde bulamıyorum.’’

” Kocamın hasta olduğunu benden saklamışlar. Çalışamıyor, devamlı evde ve bana zarar veriyor. Ne yapacağım ben? ”

Sevdiğiniz, hayatınızın kalanını bir arada mutlulukla geçirmek için evlendiğiniz, gelecek ile ilgili planlar yaptığınız eşinizin ruhsal bir hastalığa sahip olduğunu öğrenmek oldukça zor bir süreçtir.

İLİŞKİYİ DEVAM ETTİRMELİ, YOKSA AYRILMALI MIYIM?

Eşlerden birisinin psikolojik rahatsızlığının olduğunun ortaya çıkması, çiftin ilişkisinde yeni bir dönemin başladığının habercisidir. Bazı çiftler ilişkilerini sonlandırma kararı alırken, çoğunluğu devam etme yönünde karar verirler. Fakat bu kararı verme oldukça sancılı ve güç olabilir.

HASTA OLAN EŞİME NASIL YARIDM EDEBİLİRİM?

* Eşinize Sevginizi ve Desteğinizi Gösterin:

            Eşinize ‘ben buradayım, yanındayım, seni seviyorum ve tüm bu tedavi aşamasında sana destek olacağım’ duygusunu hissettirin.

* Hastalık Konusunda Kendinizi Eğitin:

            Hastalığın tanısının koyulmasının ardından, hastalık ile ilgili detayı araştırma yapın. Gerçekten eşinize etkili bir şekilde nasıl yardımcı olabileceğinizi araştırın.

*Doğru Doktor Seçimi Konusunda Ona Yardımcı Olun:

İyi ve başarı bir doktor hem eşinizi doğru şekilde tanı koyup tedavi edebilir, hem sizi neler yapmanız konusunda doğru yönlendirebilir, hem de bu şekilde evliliğiniz devam etmesini sağlayabilir.

*Onun Terapisti Olmaya Çalışmayın:

Terapist rolü üstlenmek hem sizin hem de eşinizin ruh sağlığı açısından tehlike sonuçlar doğurabilir.

* Tedavisinde Aktif Rol Oynayın:

            Tedavi sürecinin başlaması ile birlikte; tedaviye düzenli devam etme, ilaçları düzenli bir şekilde kullanması konularında eşinize destek olmalısınız.

*Doğru Davranışları Sergilediğinde Onu Takdir Edin ve Cesaretlendirin:

            Eşinizin doğru ve olumlu davranışlarını yakalamanız, yakaladığınız an onu takdir edip, davranışlarının devamlılığı için cesaretlendirmeniz çok önemlidir.

            *Eşinizin Beklentilerini Rasyonel Bir Seviyeye Çekin:

            Eşinize kendi sağlığı için neleri yapması ya da yapmaması gerektiğini öğretmeniz gerekmektedir. Herşeyi sizden beklemesine izin vermeyin.

*Eşinize Sorumluluklar Verin:

Unutmayınız ki; bu hastalık eşinizin suçu değil, fakat en başta onun problemidir. Dolayısıyla hastalığının tedavisi için sizin gibi onunda çaba sarf etmesi gerekmektedir.

            *Çift Terapisine Gidin:

İlk olarak psikiyatriste başvurup, hastalığı ile ilgili tedaviye başlaması, sonrasında ise bir çift terapistine başvurarak bu süreçte ilişkilerinde yaşadıkları sorunları çözmeleri konusunda yardım almaları önerilir.

*Çeşitli Kurallar Belirleyin:

Eşinizle birlikte çeşitli kurallar belirleyin. Bu kurallar özellikle kriz anlarında ve hastalıkta meydana gelen değişimler konusunda sizim ve eşinizin yapması gerekenleri kapsasın.

*Hastalığın Dilini Öğrenin:

            Konuşanın eşiniz mi yoksa, eşinizin hastalığı mı olduğunu iyi bilmeniz ve bunları birbirinden ayırmanız gerekmektedir.

*Eşinize Duygularınızı Açıklarken Kullandığınız Dile Dikkat Edin:

            Yaşadığınız duyguları eşinizle paylaşın ve sizin neler hissettiğinizi bilmesine izin verin. Fakat bu sırada yargılama ve suçlama yapmamaya dikkat edin.

PEKİ KENDİMİ NASIL KORUYABİLİRİM?

Psikiyatrik rahatsızlığı olan bir birey ile ilgilenmek, bakım veren kişide de psikolojik ya da fizyolojik bir takım problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu noktada kendi ruh sağlığınızı da korumak için adımlar atmanız gerekmektedir.

*Her şeyi Siz Üstlenmeyin  

Eşinize yardımcı olun, onun yüklerini hafifletin; fakat bu yükleri eşinizle paylaşmayı unutmayın. Her şeyi onun yerine yapmaya çalışmayın.

*Duygularınızı Baskılamaya Çalışmayın

Duygularınızı kontrol edip, baskılamaya çalışmayın. Zaman zaman bu duygularınızı eşiniz ile paylaşın. Sizin neler hissettiğinizi bilmesine izin verin.

*Gerektiğinde Hayır Diyebilin

Eşinizin istekleri zaman zaman abartılı ya da yapabileceğinizin üzerinde olabilir. Böyle durumlarda eşinize ”hayır” demeli ve sınırlarınızı çizmelisiniz.

*Kendinize Karşı Dürüst Olun

Amacınızın yalnızca onun hastalığı ile mücadele etmek olmadığını, herkes gibi kaliteli ve iyi bir yaşam sürmek olduğunu kendinize itiraf etmekten kaçınmayın.

Copyright © 2019 | Prof. Dr. Şükrü Uğuz

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.